29 Nisan 2013 Pazartesi

ÇOCUKLAR VE SEVGİ DİLLERİ



1. Onaylayıcı Kelimeler: Ebeveynler çocukları küçükken onaylayıcı kelimeleri çok sık kullanırlar. Onların kaşını gözünü överler, emeklerken yürürken destekleyici, özendirici laflar ederler. Ancak çocuğumuz büyüdükçe onaylayıcı kelimelerin yerini eleştirel kelimeler alır. Çocuğun yaptıklarından ziyade yapmadıklarına, başarılarından ziyade başarısızlıklarına odaklanmaya başlarız. Otuzbeşine gelmiş yetişkinlerin kulaklarında hala anne ya da babasının; “ Çok şişmansın, seni kimse sevmeyecek/evlenmeyecek.” “Çok kötü bir öğrencisin emeklerime yazık en iyisi okulu bırak.” “Ne kadar sorumsuzsun, bu kadar da aptal olamazsın.” sözleri çınlar durur. Baskın sevgi dilleri hasar yaratacak şekilde ihmal edilen yetişkinler, özgüven mücadelesine girişir ve hayatları boyunca sevilmediklerini hissederler.

2.    Birlikte Kaliteli Zaman Geçirmek: Bütün ilginizi çocuğunuza odaklamanız anlamına gelir. Çocuğa top almakla, onunla birlikte top oynamak gerçekten farklıdır. Ebeveynler çocuklarını gerçekten seviyor olabilirler ama bu yetmez. Çocuklarınızın ilgi alanlarına girmeli onları öğrenmelisiniz. Burada önemle üzerinde durulması gereken, onu, sizin ilgi alanlarınıza çekmek için zorlamamak onun ilgi alanlarını birlikte gerçekleştirmek, hiç olmazsa iyi bir izleyici olmayı başarabilmektir. Çoğu yetişkin, ebeveynleri ile ilgili olarak onların söylediklerini değil yaptıklarını hatırlar. Çocuğunuzun size en ihtiyaç duyduğu anlarda onunla zaman geçirmezseniz, sizin ona en ihtiyaç duyduğunuz yaşlılık döneminizde onu yanınızda bulamayabilirsiniz.

3.    Hediye Almak: Çoğu yetişkin bu dili abartır. Öyle ki oyuncak mağazalarındaki ebeveynlerin tek sevgi dilinin bu olduğunu sanabilirsiniz. Bazı ebeveynlerde kendi anne babalarının ona alamadıkları şeyleri kendi çocuklarına almakla aslında kendisini tatmin etme eğilimi de vardır. Ebeveynler bütün bunları iyi niyetle yapabilir ama yine de kendi çocuklarının duygusal ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalabilirler. Çocuğunuz, verdiğiniz hediyeleri hemen bir kenara atıyorsa, bu nedenle pek sık teşekkür etmiyorsa, verdiğiniz hediyelere özenli davranmıyorsa büyük bir olasılıkla baskın sevgi dili hediye almak değildir. Ama hediyeleri minnetle karşılıyor, alınanları başkalarına göstererek sevincini ifade ediyor, hediyeye önem veriyor, onu özel bir yere koyuyor, uzun bir süre onunla oynuyorsa baskın sevgi dili bu olabilir.
Peki, çocuğunuzun baskın sevgi dili hediye almak ama sizin de bunun için yeterli maddi gücünüz yoksa ne olacak? Hediyenin kalitesi ve değeri önemli değildir. Önemli olan düşünmüş olmanızdır. Kendiniz yaptığınız bir hediyeyi pahalı bir hediyeden daha çok sevebilir çocuğunuz. Hatta bozulmuş oyuncaklarını tamir bile edebilirsiniz.

4.    Hizmet Eylemleri: Çocuklar küçükken ebeveynleri sürekli olarak hizmet eylemlerinde bulunur. Zaten çocuk, bu eylemler olmadan yaşamını sürdüremez. Daha sonraları çocuğunuz, sıradan hizmet eylemleri için bile sık sık teşekkür ediyorsa, örneğin ödevine yardımcı olduğunuzda bu, onun için iyi bir not almaktan çok daha anlamlıysa bisikletini onardığınızda size minnetle bakıyorsa çocuğunuzun sevgi dili hizmet eylemleri olabilir. O da size işlerinizde yardımcı olmayı öneriyorsa kendi diliyle sevgisini göstermeye çalışmaktadır.

5.    Fiziksel Temas: Çocukların gelişiminde fiziksel temasın ne denli önemli olduğunu hepimiz biliriz. Ama ergenliğe ulaşmış bir çocuğa sarılıp öpmek yaşıtlarının arasında gerçekleşiyorsa çocuk tarafından sıcak bakılmayabilir. Dolayısıyla sevgi eylemlerini kimlerin yanında yaptığınıza da dikkat etmelisiniz. Ergenlikteki çocuğunuzun yanaklarını mıncıklamak, saçını karıştırıp modelini bozmak onu rahatsız edebilir. Ancak ona dokunmak, elinizi omzuna koymak, sarılmak, otururken arkasından omuzlarına dokunmak, okşamak, ellerine masaj yapmak… onları çok mutlu edecektir.

Çocuğunuzu gözlemleyin. Sevgisini nasıl ifade ettiğini keşfedin. Ricaları ya da davranışları çoğunlukla onların sevgi diline işaret eder. Çocuk siz işten geldiğinizde kucağınıza hoplayarak saçlarınızı mı karıştırıyor yoksa sizi odasına götürüp bir şeyler mi göstermeye çalışıyor?
Ebeveynler olarak çocuklarımızı genellikle aynı kalıplara sokmaya çabalarız. Ama her çocuk farklıdır. Bir çocuğa sevgi ifade eden şey bir başkası için anlam taşımayabilir. Baskın sevgi dili fiziksel temas olan çocuğunuzu kaliteli zaman geçirmek için yürüyüşe çıkarmaya çalıştığınızda onu kendinizden soğutabilirsiniz. Çocuğunuza sevildiğini hissettirmek istiyorsanız onun baskın sevgi dilini öğrenin.

Bir genç evden kaçtığında ya da ailesini utandıracak bir şey yaptığında ebeveynleri “Onun için yaptığımız onca şeyden sonra… diyebilirler. Ancak o sırada aynı genç, sosyal yardım uzmanına veya polise ailesinin onu hiç sevmediğini, anlamadığını anlatmakta olabilir. 

www.serkanozkan.com.tr       www.okunlp.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder